21

nedjelja

prosinac

2014

Cirkularna ekonomija u Zagrebu „ne cirkulira“

Povećana potražnja za resursima i konkurencija dovele su do velikog pritiska na okoliš i potrebe za prelaskom na cirkularnu ekonomiju koja će očuvati okoliš, povećati učinkovitost i dodanu vrijednost proizvoda, značiti novi gospodarski rast i mogućnosti zapošljavanja te smanjiti količinu otpada, gotovo ga eliminirajući.

Cirkularna ekonomija odnosi se na industrijsko gospodarstvo koje je svjesno obnovljivo, nastoji iskorištavati obnovljive izvore energije (OIE), smanjuje i nastoji eliminirati upotrebu kemikalija i stvaranje otpada.



Europska unija snažno se opredijelila za cirkularnu ekonomiju. Važan segment u cirkularnoj ekonomiji je i gospodarenje otpadom koje ima značajnu ulogu u otvaranju novih radnih mjesta i kreiranju zelenih tehnologija.

Hrvatska do kraja 2018. godine mora uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom što znači uvođenje razvrstavanja otpada, sanaciju odlagališta i izgradnju 13 centara za gospodarenje otpadom u RH. Recikliranjem komunalnog otpada moglo bi se uštedjeti pet milijardi kuna u idućih deset godina.

Nažalost, našoj zemlji to predstavlja veliki problem jer do sada nije postojao učinkovit sustav gospodarenja otpadom, a otpad se godinama samo gomilao i gomilao.


Jakuševac

Problem Jakuševca star je 50 godina, točnije od 1964. godine kada je na Jakuševac netko, ne pitajući, dopeljao prve „tačke“ smeća na Jakuševac. Od tada do danas se tamo nataložilo devet milijuna kubnih metara smeća.



Činjenica je da je stanovnicima Jakuševca, Hrelića, Mičevca, Dugava, Travnog, Utrina, Sopota, Zapruđa, Sloboštine....umanjena kvaliteta života zbog smetlišta koje je već trebalo biti zatvoreno i dobrim dijelom sanirano. Oni žive u neposrednoj blizini odlagališta i udišu otrovne plinove, godinama trpe nepodnošljivi smrad (pogotovo ljeti), te im je zbog svega toga umanjena tržišna vrijednost nekretnina ( koje naravno nitko ne želi ni kupiti ) ... na neki način su prisiljeni živjeti tamo i trpiti smrad!

Zagrebački gradski zastupnici donijeli su odluku o novčanoj naknadi za umanjenu kakvoću življenja na području Prudinec-Jakuševec. Riječ je o ukupno 13 milijuna kuna, a uvođenjem ove naknade se samo potvrđuje teza da se s „rješavanjem Jakuševca“ još nije ni počelo.

Njihovi problemi bi se konačno trebali riješiti do kraja 2018. kada bi se Jakuševac trebao zatvoriti i kada će se otvoriti novi centar za gospodarenje otpadom – koji će, nadamo se, biti efikasniji od dosadašnjeg.

Dugogodišnje zanemarivanje ovog problema rezultiralo je i ogromnim izdacima iz državnog proračuna koje, naravno, plaćaju sami građani kao porezni obveznici.

Da li je uistinu potrebno toliko vremena da se napokon nešto poduzme po tom pitanju? Većina zemalja EU se davnih dana opredjelila za cirkularnu ekonomiju, a po svemu sudeći, ispada da sami ništa ne bi ni poduzeli da to nije jedna od naših obaveza prema Europskoj uniji.


Bolnice ilegalno bacale opasan otpad

Vreće pune opasnog medicinskog otpada iz bolnica Rebro i Sestre milosrdnice ilegalno su u nekoliko navrata završile na odlagalištu otpada na Jakuševcu.

Prema obrazloženju Ministarstva zaštite okoliša, riječ je o opasnom bolničkom otpadu koji sadržava patogene mikroorganizme koji u konačnici mogu izazvati bolest ljudi i životinja i koji je zabranjeno odlagati bez prethodne obrade. Opasan otpad skriven u komunalnom otpadu pronašli su djelatnici Čistoće prilikom istovara na odlagalištu.

Otpad je navodno vraćen s Jakuševca zbog sumnje da se u njemu nalazi i infektivni medicinski otpad te je vraćen na mjesto nastanka radi provjere i sortiranja na pravilan način. Zbog ovih slučajeva nepravilnog rukovanja opasnim otpadom, iz Ministarstva su kazali da je u postupku pokretanje optužnih prijedloga protiv pravnih osoba – ustanova KBC Zagreb i KBC Sestre milosrdnice te odgovornih osoba u tim bolnicama.

Trebamo se zapitati kakvo je to društveno odgovorno poslovanje od strane bolnica koje bi trebale biti primjer društveno odgovornog poslovanja?


http://www.zelenazona.hr/home/wps/wcm/connect/zelena/zona/gospodarstvo/zeleni_poslovi/cirkularna-ekonomija-u-hrvatskoj

http://www.index.hr/tag/47457/jakusevac.aspx

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/bolnice-ilegalno-bacale-opasan-infektivni-otpad-934961

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.