30

nedjelja

studeni

2014

Slatka društvena odgovornost poduzeća!

Društveno odgovorno poduzetništvo je ono koje ima društvenu korist i na taj način uspješno riješava određene društvene probleme na financijski održiv način, socijalna odgovornost poduzeća predstavlja i uključivanje gospodarskih subjekata u riješavanje problema jednog društva.

U Hrvatskoj postoji više od 500,000 osoba sa invaliditetom i samo rijetki od njih uspijevaju pronaći posao, podatci pokazuju da ih je prošle godine zaposleno samo oko 1500. Položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada nije ni približno blizu onakvom kakav bi trebao biti u jednoj državi koja je članica Europske Unije.

Trenutno u Hrvatskoj postoji samo 10ak socijalnih poduzeća a jedno od njih je i tvrtka „Hedona“ iz Križevaca koja proizvodi čokolade i praline.



Osnivač je "Udruga invalida Križevci", a zapošljava ukupno šest osoba od kojih su četiri osobe sa invaliditetom. Ovaj hvalevrijedan projekt, odličan je primjer društveno odgovornog poduzetništva u Hrvatskoj a i šire. Uz vlastita ulaganja iz sredstava „Udruge invalida Križevci“ i sa potporom programa „Poduzetnički impuls Ministarstva obrta i poduzetništva“ uspješno su pokrenuli proizvodnju.

Cilj Hedone je proširiti proizvodnju i zaposliti sve osobe sa invaliditetom s tog područja.

Čokolaterija Hedona

"Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja čokolade i čokoladnih pralina. Naša tvrtka na domaćem tržištu je prisutna nepunih godinu dana, a ono što je razlikuje od svih sličnih tvrtki jest činjenica da se radi o socijalnom poduzeću u kome većinu zaposlenih čine osobe s invaliditetom. Poduzeće je uređeno na način da je prvenstveno usmjereno na društveno korisno dobro, tj. dobrobit za svakog zaposlenika i kontinuiranu mogućnost razvoja kako zaposlenika, tako i tvrtke. Sva ostvarena dobit u tom poduzeću reinvestira se u zaposlenike, u razvoj njihovih kompetencija i njihovog zadovoljstva, u otvaranje novih radnih mjesta i u sam tehnološki razvoj poduzeća kao i dopunu novih djelatnosti".


Socijalno poduzetništvo i demokratski oblici ekonomskog organiziranja

Poslodavci koji zapošljavaju osobe s invaliditetom dobivaju od države određene poticaje, obično u obliku subvencije plaće (više od 50% ukupne).
Postoji odredba Europske Unije prema kojoj države članice ukoliko u ukupnom broju zaposlenih imaju minimalno 30% osoba sa invaliditetom mogu određene postupke javne nabave osigurati za one poduzetnike koji u svojim poduzećima zapošljavaju teško zapošljive radnike.

Zagrebačka banka izjasnila se kako je spremna smanjiti kriterije kreditiranja za društvena poduzeća, uz uvijet da postoji kvalitetan održivi financijski plan, u čijoj izradi i savjetovanju može pomoći i sama. Obećava maksimalnu kooperativnost prema društveno odgovornim poduzećima, i ističe se po nekoliko donacija u ukupnoj vrijednosti od 37,500 eura koje su dobile „Udruga za održivi razvoj Koprivnice“, „Udruga za mlade Alfa Albona“ iz Labina, autonomni centar Čakovec „Domaće jelo“,udruga „Pružimo ruke“ Bjelovar, te „Društvo distrofičara Čakovec“.

Nažalost, zasad su ovakvi slučajevi socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj samo rijetkost!
Znate li za još koji sličan slučaj poduzetništva u Hrvatskoj? Što mislite o ovakvih projektima, zašto ih u Hrvatskoj ima tako malo?
Da li bi država trebala davati još kakve dodatne poticaje?

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.